Legjobb

írta: zogmund


Közzétéve: June 28, 2021 at 12:00 PM

Nem kell feltétlenül valamiben a legjobbnak lennünk a világon. Legjobb csak egyvalaki lehet, és sokan vagyunk. Ráadásul lehet, hogy végül a legjobb sem azt fogja csinálni, amiben ő a legjobb a világon, mert előfordulhat, hogy komparatív előnye másban van. Ami a fontos: találjuk meg azt a területet, amelyben komparatív előnyünk van másokhoz képest. Ezt nem mindig könnyű megtalálni egy olyan társadalomban, ahol kettőnél sokkal többféle dologgal lehet foglalkozni. Mégis érdemes ilyen területet keresni magunknak, mert ezzel járulunk hozzá a legjobban nemcsak a saját jólétünkhöz, de a társadaloméhoz is.

Mérő László: A pénz evolúciója - A komparatív előnyök elve

Sokszor elcsüggedünk, mert vannak jobbak, szebbek, ügyesebbek, szerencsésebbek mint mi. De persze mi is vagyunk jobbak, szebbek, ügyesebbek, szerencsésebbek másoknál. Csak ezt nehezebben vesszük észre. Vagyis inkább jóval többet nyom a latba egy előbbi csoportba tartozó ember, mint sok a másodikból.

Pusztán az a tény, hogy nagyon sokan vagyunk, indikálja azt, hogy vannak, nem is kevesen az első csoportban.
Az élet az ilyen. Persze küzdhetek az ellen, hogy a fák az ég felé nőnek, meg zavarhat, csak minek? Inkább fogadjuk el, hogy ez így szép.

Lássuk meg, miben vagyunk jók, örüljünk neki és fejlesszük. Jónak lenni valamiben is nagyon jó. Még akkor is ha vannak sokan akik jobbak.


Mérő László Idézet A pénz evolúciója
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
7 - 3 =