Krízishelyzetben - megyszoksz vagy megszöksz

írta: zogmund


Közzétéve: September 11, 2019 at 12:00 PM

A könyv alcíme:

A válság mint esély

Ez azt hiszem előre vetíti mindazt amiről szólni fog. A könyv igazából egy Nyitott Akadémia esemény előadásainak tartalma. Hogy pontosan melyik azt nem tudom, az oldalon már csak ezt találtam, de ez nem az az előadói apparátus, akik a könyv szerzői.
A lényeg, Dr. Hajduska Marianna, Dr. Lukács Béla, Dr. Mérő László és Popper Péter írásai (előadásai) találhatóak meg a kötetben.
A téma a válságkezelés, vagy ahogy a fent idézett alcím is mondja, hogyan lehet a válság esély valami jobbra, másra.

Krízishelyzetben

Megmondom őszintén nekem az előszón nagyon nehéz volt átrágni magam és így utólag valahogy nem is illett a könyvhöz. Sem a stílusa sem a tartalma. Az egy kicsit elvette a kedvemet, de azért belevágtam (amúgy is Mérő László neve miatt vettem meg a könyvet).
Nem bántam meg!

Négy különböző megközelítés, négy különböző stílusban írt tanulmány, négy elgondolkodtató de ugyanakkor bátorító üzenet.

A központi gondolat (és ez persze pont az előszóból van :-))

A krízisbe tönkre lehet menni, bele lehet halni, de a megoldott nagy krízis hozza létre a legnagyobb és legelőnyösebb emberi változásokat.

És azt hiszem ez egy olyan gondolat, amire a mai embernek szüksége van!
Persze minden korban fontos lehetett ez, de talán ma, a technológia fejlődésével és az ezzel együtt járó urbanizáció korában egyre jobban szükségessé válik.

Nagyon tetszik, hogy a négy író teljesen más aspektusból és ebből kifolyólag más területről hoz példákat a fenti mondat alátámasztására. Valahogy ezt kellene megtanulnunk, hogy úgy tudjunk tekinteni a mindennapi személyes és globális kríziseinkre, megélt válságainkra, mint egy lehetőség arra, hogy jobb emberekké váljunk.
Persze ebbe bele is lehet törni, rokkanni, akár halni is. Az is egy változás.
A krízis mindig változást hoz. A kérdés csak az, hogyan tekintünk a helyzetre, mit akarunk kihozni belőle.

Véletlenül jött így össze, de örültem neki, hogy egymás után olvastam a Mérgező szülők, a Szeretet másik arca: A harag és a Krízishelyzetben c. könyveket. Úgy érzem jól kiegészítették egymást, így bátran ajánlom azoknak, akik esetleg az egyiket a háromból olvasták.


Mérő László pszichológia Krízishelyzetben Hajduska Mariann Lukács Béla Popper Péter
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
8 - 3 =