Ellenállhatatlan - Az agyunk egy uborka

írta: zogmund


Közzétéve: January 1, 2020 at 12:00 PM

Egyszer, mikor épp egy könyvesboltban böngésztem a könyvek között akadt meg a szemem az Ellenállhatatlan borítóján. Mivel ez a téma - mit tesz velünk a sok "kütyü" - mindig is érdekelt, így mikor beleolvastam az első pár oldalba egyből fel is írtam magamnak az elolvasandók mindig duzzadó listájára.

Eltelt pár hónap mire végül megvettem és még pár, mire elolvastam. Azt kell mondjam, hogy ez a könyv megváltoztatta az életemet! No azért ennyire ne ragadtassuk el magunkat. Annak ellenére se, hogy a fenti mondat igaz, van olyan egész gyakorlati része az életemnek, amit azóta másképp csinálok, és sokkal jobban is érzem magam tőle. És nem, ez nem ahhoz kapcsolódik, hogy az emberi agyra mostantól nem dióbélként hanem uborkaként tekintek.

Adam Alter: Ellenállhatatlan

A könyvben lényegében 3 dolog váltogatja egymást.

  1. Kutatástörténelem - hogyan fedeztek fel bizonyos dolgokat a függőséggel kapcsolatban
  2. Kutatások, statisztikai eredmények a témában - ezek általában nem olyan nagy horderejű kutatások, volt ami egész hevenyészet mintán lett elvégezve, ettől függetlenül érdekesek és nagy valószínűséggel helytállóak az ilyenek is.
  3. Idézetek viselkedés függőségről leszoktató / elvonó intézmények, központok vezetőivel, dolgozóival, akiket Adam megkeresett, hogy mondják el a tapasztalataikat.

Több megszívlelendő gondolat van benne, és akkor had idézzem a címben már említett uborkát:

„Ne feledjük: ha uborkaagyunkat egyszer eltették savanyúságnak, soha többé nem lehet megint uborka” … A mantrával jópofán lehetett átadni egy egyébként igen kemény üzenetet: vagyis, hogy teljesen soha nem lehet megszabadulni a függőség utóhatásaitól.

Ami az én életemet megváltoztatta az pedig a következő volt:

A sorozatok megmutatják a célok kergetésének legnagyobb szépséghibáját: sokkal több időt töltünk a cél hajszolásával, mint sikerünk gyümölcsének élvezésével.

És ez alapjába véve nagy megkönnyebbülést jelentett. Egyre jobban frusztrált, ha nem teljesítettem az adott napi lépésmennyiséget és kényesen ügyeltem, hogy minél hosszabb legyen a sorozat. Volt más - egyébként nagyon hasznos - applikáció is, amiben szintén volt egy számláló, hogy egymást követő hány napon nyitottam már meg, aminek következtében sokszor csak azért beléptem, hogy ez a szám nőjön, nem pedig, hogy használjam magát az appot.

Ezeket most már teljesen elengedtem. No nem mintha nem örülnék, ha nem érek el bizonyos szintet a sorozatban, de ha nem sikerül nagyon nem érdekel, mert nem az a lényegük.

Ezért már megérte! No meg persze az uborka is finom és egészséges ;-)


pszichológia Adam Alter függőség Ellenállhatatlan
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
4 + 2 =