Egyetértés

írta: zogmund


Közzétéve: May 26, 2024 at 12:00 PM

Ritkán muszáj meggyőzni a másikat, ráadásul többnyire lehetelten is. Igazából meggyőzni csak saját magát tudja az ember, amikor immár a vitán kívül, magában szép nyugodtan végiggondolja a dolgokat. Sokszor észre sem vesszük, hogy meggyőztek minket, csak éppen megváltozik a véleményünk.

Súlyos igazságok vannak ezekben a mondatokban, amit érdemes lenne felismernie az embereknek. Jobban tenném, ha egyes szám első személyben beszélnék erről.
Pont egy heves vita után olvastam ezt a fejezetet, és nagyon mellbe vágott.

Így folytatja Mérő a gondolatot:

Szerencsére általában teljesen fölösleges, hogy bármelyikünk is meggyőzze a másikat az igazáról. Az egyetértés csak különleges helyzetekben vagy nagyon alapvető kérdésekben szükséges. A legtöbb esetben bőven elegendő az együttműködés.

Ritkán muszáj sőt általában teljesen fölösleges meggyőzni a másikat. Érdekes elgondolás volt talán már abban az időben is (2003-ban írta le először, politikai vonatkozásban), ma még inkább az.

Majd pár mondatban még fejtegeti, hogy nagyon ritka, mikor több ember teljesen egyetért.

Ilyen ritka koincidenciákra nem lehet alapozni egy társasdalom működését. Ezért alakultak ki az együttműködés szabályai... ...Többnyire nem kell egyetérteni, csak együtt működni.

Úgy gondolom ez nem csak a társadalomra, de annak az egyik legelemibb egységére, a párkapcsolatra is nagyon igaz!

Mérő László: Maga itt a tánctanár?
Egyetértés c. fejezet. 110-111. oldal


Mérő László Idézet Maga itt a tánctanár?
Na, ehhez szólj hozzá!:
Nem jelenítjük meg ezt az e-mail címet sehol sem.
2 + 2 =